tisdag 29 juni 2010

Rapport från Tillbakakaka

Tillbakakaka-festivalen blev både av och underbar. Där fanns människor, där fanns mat, där fanns musik, där fanns bildkonst, och där fanns vi.

Ja, du förstod väl att jag skulle komma till det... I Galleri Fjällräkan hade ett bord ställts fram för att presentera KRYSTPLATT KACSNUTT och Du är inte klok barnboken.

Som bilden visar (eller hade visat om den inte vart så suddig) bjöd vårt bord en beskrivning av programmet, en förvarning om lördagkvällens workshop, en hög med spelkort samt boken Ninja Rövardotter.

Bokens omslag skymtades redan i DÄIKB #15. Hade vi nu också äntligen skrivit boken för att låta festivalens alla besökare läsa den?

Nej, det hade vi inte. Vi hade bara en bok med ett omslag och en uppmaning om samarbete. Och till vår glädje tog festivalbesökarna denna uppmaning till sig. Efter hand som Tillbakakaka fortskred  fylldes Ninja Rövardotter av allt fler bilder och ord, och nu är den... långt ifrån färdig. Boken har ännu gott om plats för mer. Men det ordnar vi efter hand. Tack alla som har bidragit hittills!

Workshop? Ja. Visst hade vi en sådan också. Klockan nitton om lördagen samlades mänskligheten i galleriet för att få vara med om bilderboksmakarworkshop. Deltagarna delades in i grupper. I varje grupp fanns en illustratör och en textförfattare. Arbetet med böckerna började med att de oberoende av varandra fick skapa i exakt en minut. Först därefter fick man se sin medarbetares alster. På det viset fick man plötsligt en lite vidare uppfattning om vad den bok man höll på att tillverka egentligen skulle handla om, och denna uppfattning kunde man använda sig av när klockan startade igen... och igen... och igen... tills det slutligen var dags att montera samman alla bilder och all text till en bok, och om man så ville, komplettera med mer text och fler bilder. Det hela resulterade slutligen i nio nya spännande bilderböcker: Potatiskriget (Elin Sandberg / Ross Linscott), Sagan om den magiska lådan (Ronja Malachowska / Jon Jönsson), The Fredde History ...Om jag vore... (Gustav Karlsson / Jonas Hedström), Myggan Mirres hus (Gunnar Carlström / Anders Ragnarsson), Val och kärlek (Jonathan Eklund / Fredrik Vallström), Det magiska (Matilda Hildingsson / Mikael Jonsson), The story about Emily and Jenie (Prudence Tushabomwe / Lina Svensson), Det stora oväsendet (Emma Höglund / Niklas Edvall) och Sagan om den perversa kaninen som dog (eller inte...) (Anders Axelsson / Hanna Svensson).

Vad ska nu göras med alla dessa böcker? Ja, det finns det lite lösa planer på. Vi har inte riktigt bestämt det än, men med undantag  för The story about Emily and Jenie (som författaren tog med sig hem) har vi tagit hand om allihop, så räkna helt enkelt med att saker kommer att göras! Gissningsvis kommer några behandlas här i bloggen, några i ett radioavsnitt och några i ett videoavsnitt. Mer detaljer om hur och när... får du inte nu. Där emot ska du genast få se hur omslagen ser ut:

  
    

Har du en idé om vad som ska göras härnäst, får du gärna höra av dig...

Festivaliska kramar...
        /morbror Oa

tisdag 15 juni 2010

DÄIKB åker på festival

Kära, Internet!

Idag sitter jag och lyssnar på förrförra veckans Felicia. Nina Ramsby letar bland gamla och nya barnlåtar och lyckas hitta en del sköna stycken.

Det var mest ett allmänt barnkulturellt tips till dig. Jag tänker inte ge så mycket reflektioner om musiken i programmet idag.

I stället ska jag gå över till att ge ett annat tips: På fredag och lördag äger Tillbakakaka-festivalen rum i Växjö. Och Du är inte klok barnboken kommer att vara där. Klockan 19:00 lördagen den 19/6 2010 kommer jag och pappa Blipblip att hålla en workshop i Öjaby Scoutstuga. Vill du skapa bilderböcker tillsammans med andra festivalbesökare, så kom dit!

Och vill du det inte, kan du komma dit ändå. Det händer nämligen en massa annat skoj på festivalen också. Själv kommer jag till exempel att uppträda både med Tveksamma Tvåan och med Teater Tufvan.

Det var bara det.
Vi ses i helgen!

/morbror Oa